Eerste live bijeenkomst ontwikkeltraject Veranderkracht Regionale Thuismonitoring

22-05-2025
151 keer bekeken 0 reacties

Op donderdag 15 mei vond de eerste live bijeenkomst plaats van het ontwikkeltraject Veranderkracht bij Regionale Thuismonitoring. In Utrecht kwamen deelnemers uit veertien regio’s samen die zich inzetten voor betere samenwerking rondom thuismonitoring in de regio.

Waar loop jij tegenaan bij verandering?  

Met die vraag trapten we vorige week de eerste live module van het ontwikkeltraject af. Een mooie start van een dag waarin we met alle deelnemers doken in veranderkundig kijken vanaf de start. De dag draaide om herkenning, verdieping en het delen van praktische inzichten over regionale opgaven: van het verhelderen van aanleiding, doel en resultaten tot het omgaan met diverse werkvormen binnen veranderprocessen en het verkennen van je eigen rol in het complexe speelveld van regionale thuismonitoring. 

Herkenning en gedeelde uitdagingen 

We komen uit verschillende regio’s, maar spreken dezelfde taal.” 

Hoewel iedere regio haar eigen dynamiek kent, bleek al snel dat veel uitdagingen universeel zijn. Onduidelijkheid over rollen, versnipperde ambities en uiteenlopende veranderaanpakken kwamen bij vrijwel alle deelnemers terug. Juist die herkenning gaf energie: “We worstelen met dezelfde dingen. En dat helpt, want het betekent dat we ook samen kunnen leren.” 

Gezamenlijke ambitie als vertrekpunt 

Een belangrijk inzicht van de dag was het belang van een scherp geformuleerde gezamenlijke ambitie. Zonder gedeeld vertrekpunt is het lastig om richting te geven aan samenwerking. Eén deelnemer verwoordde het mooi: “Het transformatieplan lag er al, het startschot werd gegeven en iedereen ging rennen. Maar eigenlijk hadden we eerst even stil moeten staan: wat willen we écht bereiken samen?” 

Deze dag bood ruimte om hierover het gesprek te voeren. “In de waan van de dag slaan we dit soort stappen vaak over. Fijn om hier bewust bij stil te staan.” 

Kijken door verschillende brillen 

De deelnemers maakten kennis met het kleurendenken van De Caluwé en Vermaak, een model dat helpt om verschillende veranderstrategieën te herkennen. Of je nu ‘blauw’ (planmatig), ‘groen’ (lerend), ‘wit’ (organisch) of ‘rood’ (relationeel) kijkt: het model biedt taal en inzicht om elkaars aanpak beter te begrijpen. 

“Wij zijn vooral wit aan het werk,” merkte een deelnemer op. “Het helpt me om ook iets blauws toe te voegen, zodat we meer richting geven.” 

Opbrengst en vervolg 

De bijeenkomst leverde niet alleen nieuwe inzichten op, maar ook concrete handvatten voor de praktijk. Deelnemers realiseerden zich daarbij het belang van eerst stil te staan bij de inhoud en ambitie, voordat er afspraken worden gemaakt over de uitvoering.

In de volgende module staat het thema Samenwerken aan innovatie centraal. We gaan aan de slag met vragen als: 

✓ Wie zijn de belangrijke spelers in jouw regio? 
✓ Welke condities zijn nodig om samenwerking te laten slagen? 
 

Met deze inzichten bouwen we verder aan duurzame samenwerking in regionale thuismonitoring.  

Start van een nieuw traject 

Binnenkort start ook een nieuw ontwikkeltraject, speciaal voor projectleiders of professionals die werken aan de implementatie van digitale toepassingen binnen huisartspraktijken. Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie. 

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van Vliegwiel, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen